سیلیکون کاربید یا کاربید سیلیسیم (Silicon carbide) یا کربوراندم (Carborundum) با فرمول شیمیایی Sic یک ماده معدنی نادر و کمیاب در طبیعت می باشد. این ماده به صورت جامد بلوری بوده و نمونه های خالص آن معمولا بی رنگ و شفاف می باشند. در صورتی که به سیلیکون کاربید برخی ناخالصی ها نظیر آلومینیوم و یا نیتروژن اضافه گردد، رنگ آن بسته به میزان ناخالصی اضافه شده به رنگ سبز یا آبی تبدیل خواهد شد. این ماده از ترکیب سیلیکون و کربن ساخته شده و به دلیل برخورداری از ویژگی هایی نظیر مقاومت مکانیکی بالا، نیمه هادی و همچنین سرامیکی بودن، در بسیاری از صنایع به خصوص صنایع ساخت دستگاه های ولتاژ بالا و واکنش سریع از آن استفاده می شود.
سیلیکون کاربید برای اولین بار در سال ۱۸۹۱ و توسط آچسون کشف شد و در حال حاضر به عنوان یکی از مهم ترین و پرکاربردترین مواد سرامیکی صنعتی در جهان شناخته می شود. از این ماده امروزه به عنوان یک ماده افزودنی در تولید فولاد، سرامیک و مواد ساینده استفاده می شود. در حال حاضر برای استفاده از این ماده در صنایع مختلف، تولید آن به سه شکل انجام می گیرد که عبارتند از:
سیلیکون کارباید پیوندی با نیترید (NBSC)
سیلیکون کارباید متخلخل (SSC)
سیلیکون کارباید واکنشی (RBSC)
البته تولید این ماده به شکل های مختلفی نظیر کاربید پیوندی رس و همچنین سیلیکون کاربید رسوب یافته انجام می گیرد که از کاربرد کمتری برخوردار هستند. در ادامه به صورت کامل در رابطه با روش های تولید و همچنین موارد کاربرد این ماده صحبت خواهیم کرد.
سیلیکون کاربید