تامین قطعات و لوازم جانبی انواع جت پرینتر
جت پرینتر اصطلاحا” به چاپگر غیر تماسی گفته میشود که بدون تماس با سطح کاغذ یا محصول و با پرتاب قطرات جوهر میتواند کلیه اطلاعات ثابت یا متغیری را که به حافظه آن منتقل شده است چاپ نماید و جت پرینترها به دو مدل خانگی و صنعتی تقسیم میشوند که حتما با مدل خانگی آن آشنا میباشید ( چاپگر جوهر افشان) و مدل صنعتی آن که برای درج اطلاعات متغیری مانند تاریخ و … در زمان تولید و بر روی محصول استفاده میشود که امتیاز مهم این جت پرینترهای صنعتی ، سرعت بالا و امکان چاپ غیر تماسی و در حین حرکت آنها میباشد ، بطوریکه در زمان تولید در کارخانه ، شما میتوانید با استفاده از این نوع چاپگرها تاریخ تولید ، انقضا ، قیمت و … را به راحتی و در حین حرکت در خط تولید بر روی محصول خود چاپ کنید . متاسفانه در گروهی از افراد نا آگاه از این نوع چاپگر ها ، اشتباها به نام لیزر دستی یا جت پرینتر لیزری یاد میشود ، که در اینجا متذکر میشویم که اصطلاح لیزری در مورد این دسته از پرینترها کاملا اشتباه بوده و چاپگرهای لیزری کاملا سیستم متفاوتی دارند .
انواع جت پرینتر
در مقاله زیر به توضیح چهار دسته از این جت پرینترهای صنعتی ( چاپگرهای غیر تماسی جوهر افشان ، ریز نگار و درشت نگار ) و مقایسه آنها میپردازیم .
الف ) انواع جت پرینتر صنعتی ( چاپگرهای صنعتی جوهر افشان ) :
جت پرینتر صنعتی یا چاپگر صنعتی جوهر افشان بطور کلی به سه دسته ریز نگار و یک دسته درشت نگار تقسیم میشود :
۱) CIJ پرینترها ۲) DOD پرینترها ۳) HP پرینترها ( TIJ پرینترها ) ۴) Valve Jet پرینترها ( درشت نگار )
شرح مختصری از عملکرد هر نوع از جت پرینترها به قرار زیر میباشد :
۱- Cij printer = continuous inkjet printer :
به معانی چاپگرهایی که حرکت جوهر در آنها پیوسته میباشد
نحوه عملکر جت پرینتر cij
۱ ) سیستم هیدرولیک چاپگر جوهر افشان شامل : مخزن جوهر ، مخزن حلال ، مخزن مخلوط کننده جوهر و حلال ( میکسر تانک ) ، شیربرقی های مربوطه ، پمپ هیدرولیک مخصوص جوهر ، هد چاپگر ، شلنگ های مخصوص ، اتصالات مربوطه ، فیلترهای جوهر ، سیستم اندازه گیری غلظت ، سیستم اندازه گیری فشار ، شستشوی اتوماتیک و … میباشد . ( مانند شکل روبرو )
۲ ) سیستم الکترونیک که شامل بردهای الکترونیکی و پروسسوری جهت برنامه ریزی کارکرد دستگاه ، ادیتورهای مربوطه (جهت نوشتن متون ) و … میباشد.
۳ ) سیستم اندازه گیری دما و فشار جوهر ( در سیستم هیدرولیک ) و هد چاپگر که خیلی دقیق کنترل میشوند .
۴ ) چاپگر دارای المان مهمی دیگری به نام نازل است که وظیفه آن با توجه به بند ۳ ، قطره قطره نمودن جوهر انتقالی به آن میباشد .
۵ ) سیستم شارژ ( Charge Electrode ) و صفحات با ولتاژ بالا ( High Voltage) که بصورت خیلی دقیق عملیات بار دار نمودن قطرات جوهر و انحراف قطرات را بر عهده دارند .
کارکتر در جت پرینتر
حال با توجه به متن چاپی مورد نظر ، بردهای الکترونیکی و پروسسوری وظیفه دارند که هر قطره از این قطرات خارج شده از نازل را به یک بار الکتریکی متفاوت ( بسته به موقعیت آن نقطه ) شارژ نمایند ( این وظیفه را قطعه ای به نام شارژ الکترود به عهده دارد ) .
بعنوان مثال فرض نمایید حرف E ، کارکتر مورد نظر در این چاپ میباشد ، پس برای نوشتن چنین حرفی :
الف ) از سمت چپ جهت ستون اول نیاز به پنج نقطه با بارهای الکتریکی منفی ۱ ، ۲ ، ۳ ، ۴ و ۵ داریم ، که این قطرات پس از گرفتن بار الکتریکی مورد نظر به درون صفحات با ولتاژ بالا پرتاب شده و هرکدام متناسب با بار الکتریکی منفی اخذ شده به سمت صفحات مثبت منحرف میشوند ، بدین صورت که هر قطره که بار منفی بیشتری گرفته ، بیشتر به سمت صفحه مثبت جذب شده و نقطه با موقعیت بالاتری را کسب میکند ( مانند نقطه ۱ و به ترتیب تا نقطه ۵ در ستون اول )
ب ) از سمت چپ جهت ستون دوم نیاز به سه نقطه بصورت یک در میان و با بار الکتریکی ۱ ، ۳ و ۵ داریم که این قطرات پس از گرفتن بار الکتریکی مورد نظر به درون صفحات با ولتاژ بالا پرتاب شده و هرکدام متناسب با بار الکتریکی منفی اخذ شده به سمت صفحه مثبت منحرف میشوند .
ج ) قطراتی که بار الکتریکی نگرفته اند مستقیم از بین صفحات ولتاژ بالا عبور کرده و به سمت لوله ای به نام لوله گاتر میروند ( این لوله دارای یک فشار منفی بوده و قطرات جوهر بدون بار را به دورن خود میکشد ) و بعد از آن به سمت میکسر تانک هدایت میشوند ، بنابراین قطراتی که بار الکتریکی نگرفته اند دوباره به سیکل چرخش جوهر برمیگردند.